DIEREN – Pop-upstore Show-It in Dieren heeft een Global Goal Award gewonnen. De goede doelen winkel van Kiwanis werkt met hun concept aan acht van de zeventien doelen. Reden voor de gemeente om het initiatief in het zonnetje te zetten.

“Ik vind het mooi dat we een prijs hebben gewonnen”, zegt Jop Beumer. De leerling van locatie De Tender van scholengemeenschap Het Rhedens werkt op maandag in de winkel. “Het is een stuk waardering voor ons werk.” Dat de leerlingen mee helpen in de winkel, is een van de redenen dat Show-It de beker kreeg, vertelt Sam Veen, voorzitter van Kiwanis. “Twee jaar geleden zijn we deze winkel gestart met als doel hergebruik van spullen. Het geld dat we daarmee verdienen, geven we aan goede doelen. Die drie zijn dingen dat we nu de prijs gekregen hebben.” De goede doelen die Kiwanis ondersteunt, zijn onder andere vakantiedorpen Rhevak en Madierodam.

Voor de leerlingen is het helpen in de winkel belangrijk, vertelt hun docent Merijn Wopereis. “Ze leren het winkelwerk: afrekenen, etaleren, de winkel netjes houden. We oefenen in de onderbouw op school, maar dan is je klasgenoot de klant. Hier is de klant echt.” Jop beaamt dit. “Op school werken we met dummies en nep geld. Hier moet je wel echt serieus werken.”

Nog twee prijzen

Behalve Show-It kregen nog twee initiatieven in de gemeente een beker uitgereikt. Cadeauwinkel Hart van Velp werkt aan zeven Global Goals en werd beloond omdat ze een plek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De derde ondernemer die een beker kreeg is Youri Nieuwenburg uit Spankeren. Hij zette de site smakelijk uit de streek op en maakte het daarmee mogelijk om boodschappen van meerdere lokale ondernemers in één keer te bestellen en te laten bezorgen. Hij voldoet met zijn initiatief aan vijf van de Global Goals.

Bron: Studio Rheden

Deel dit nieuwsartikel op