De gemeente Rheden kent circa 30 kilometer aan IJsseloever. Om deze schoon te houden verzorgt Rheden diverse vrijwilligersacties.  Een van deze acties was de landschapsdag van 28 september jongstleden, waarbij vrijwilligers een hele ochtend rivierafval hebben verzameld.

Tijdens deze ochtend verzamelden jong en oud zich bij de veerpont in Rheden, waar wethouder Marc Budel en het Instituut voor natuureducatie (IVN) om 9.30 uur de landschapsdag openden. De gemeente Rheden heeft de dag begeleid, zodat alle deelnemers werden verdeeld over meerdere locaties van de IJsseloever. We hebben deze dag ongeveer 4 kilometer IJsseloever schoongemaakt. De opbrengst was 6 volle vuilniszakken met rivierzwerfafval.

Met deze vrijwilligersactie levert de gemeente Rheden een bijdrage aan het programma “Schone Rivieren”, een onderdeel van het landelijk onderzoek naar de herkomst van afval langs de rivieren. Het programma “Schone Rivieren” is een samenwerking tussen IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Nadat het zwerfafval tijdens de landschapsdag is verzameld, is dit gesorteerd en bestudeerd. Hierdoor kunnen de bronnen van het afval worden geïdentificeerd en worden aangepakt. De gemeente Rheden participeert in het landelijk onderzoek naar de herkomst van het afval langs de rivieren.

Met de landschapsdag ondersteunt de gemeente Rheden Global Goal nummer 14, leven onder water. Als meest inspirerende Global Goal gemeente van 2019, draagt Rheden bij aan duurzame ontwikkeling, waarvan de landschapsdag een mooi voorbeeld is.

Deel dit nieuwsartikel op