Laat maar waaien! in de gemeente Rheden
Derde editie Laat Maar Waaien! gestart: 400 kinderen bouwen in 10 dagen een mini-windmolenpark in gemeente Rheden.
Vierhonderd kinderen bouwen vanaf maandag 4 juni in tien dagen maar liefst 16 windmolens op bedrijventerrein De Beemd in Rheden. De windmolens worden net als bij de vorige edities in Arnhem en in de gemeente Haarlemmermeer zelf in elkaar gezet en geïnstalleerd. Ook krijgen de scholieren praktijkles over andere vormen van duurzame energie. Trainees van team Urban Wind van Allliander helpen hierbij.
In Nederland gebruikten we het afgelopen jaar – ondanks de grote urgentie van het klimaatprobleem – in plaats van minder, juist méér energie (bron 1 – CBS en bron 2 – NOS). Dat moet anders. Daarvoor moeten we ook op lokaal niveau flink in de versnelling met het opwekken van duurzame energie. Initiatiefnemers Inge van der Vaart van I-Link en Petra Lettink van Groene Transitie willen met het project Laat Maar Waaien! kinderen en jongeren kennis laten maken met techniek. En daarnaast de uitdagingen in de overgang naar een fossielvrije energievoorziening en de vooruitzichten van het op grote schaal oogsten van natuurstroom voor de toekomst. Ze werken samen met Urban Wind (Alliander) en Erwin Coolen, ondernemer (ECHT) en bestuurslid van stichting de Beemd in Rheden. Coolen nodigde Laat Maar Waaien! uit om het derde door kinderen en jongeren gebouwde mini-windmolenpark in De Beemd te bouwen.
Scholieren en jonge professionals werken samen
Scholieren uit groep 7 en 8 van meer dan 10 basisschoolklassen bouwen het mini-windmolenpark op een braakliggend terrein op De Beemd. Ook krijgen de kinderen praktijkles over zonne-energie en warmte/koude opslag in de bodem. De windmolens blijven tot eind september op deze locatie staan. Zestig leerlingen van 4-VWO van Het Rhedens bouwen het materiaal waarmee de basisscholieren zullen experimenteren. Ze voeren zelf in de natuurkundeles diverse metingen uit aan de molens. Trainees van Alliander uit het team Urban Wind helpen bij de uitvoering en geven molens in bruikleen. Zij geven zo hun kennis door aan en leren een project te managen in de praktijk.
Zonder technisch onderwijs geen energietransitie
Eén van de grootste obstakels voor de energietransitie is niet techniek, maar vooral het tekort aan technisch personeel. Met de Laat Maar Waaien!-projecten beogen de initiatiefnemers kinderen en jongeren te laten ervaren hoe hard we techniek nodig hebben in de transitie naar een klimaatneutrale toekomst en kennis te delen tussen jong en oud. Wethouder Duurzaamheid Dorus Klomberg: “Met onze Rhedense klimaataanpak willen we CO2-uitstoot verminderen door energie te besparen en zelf schone en duurzame energie op te wekken. We vinden het belangrijk dat inwoners aan elkaar laten zien wat je zelf kunt doen.”
Lokale partners Laat Maar Waaien!
Deze derde editie van Laat Maar Waaien! is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Rheden, Stichting bedrijventerrein De Beemd, Ondernemersclub Rheden, OutSmart, Vestas en vele andere partners die in natura bijdragen zoals Suez en Copernico.