Op maandag 8 april kregen we bezoek van ongeveer 100 eerstejaars studenten van het Astrum College (MBO-opleiding) uit Velp. Zij kwamen naar het gemeentehuis omdat ze meededen aan een Hackathon met als titel “Students for Communitygoals”. Ook een aantal van onze collega’s deden mee, net als een aantal Rhedense ondernemers.

Het uitgangspunt van een Hackathon is om binnen één dag een maatschappelijke vraag met een groep studenten op te pakken én te beantwoorden. Na een uitleg en de keuze van de vraag startte  de Hackathon op het Astrum College. Onze gemeentesecretaris Hans Kettelerij sprak de studenten ook nog even kort toe. Daarna gingen de studenten op zoek naar informatie bij diverse bronnen waaronder Rhedense ondernemers én medewerkers van de gemeente Rheden. Ze stelden onze collega’s vragen over de op te lossen problemen. Aan het einde van de dag presenteerden groepen studenten hun antwoorden in de raadzaal voor een jury die bestond uit leraren, ambtenaren en ondernemers. Burgemeester Carol van Eert reikte om 20.45 uur de prijzen uit voor de beste 5 pitches.

Waar komt Hackathon vandaan?
Oorspronkelijk komt Hackathon uit de ICT wereld (hack en marathon). Hacken wordt dan als een positieve actie gezien, namelijk om samen tot een verbetering van software te komen. Dit idee wordt tegenwoordig ook toegepast om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. En dat is het geval op maandag 8 april. Deze hackathon is een initiatief vanuit de triple helix VeluwezOOOm; samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid.

PP HACKATHON 8 april

Deel dit nieuwsartikel op