Groene pleinen en gerepareerde spullen op Rhedense schooldag van de duurzaamheid
De derde Rhedense Schooldag van de duurzaamheid op 11 oktober was een succes. 500 bovenbouw leerlingen van 5 scholen gingen actief aan de slag met duurzaamheid. Zo repareerden ze kapotte spullen en kleding, verzamelden afval voor de recycling, maakten schoolpleinen groen en bezochten boerderij of buurttuin.
“De kinderen wilden helemaal niet meer naar huis”, zei een tevreden directeur Marcelle Visser van De Lappendeken over het bezoek aan buurttuin Zwarteweg, waar kinderen onder leiding van IVN gids Lucie van Zeijts zelf thee mochten plukken en maken. “En het afval rapen en scheiden vonden de kinderen zo leuk, dat we een wijk gaan adopteren van de gemeente.” Hier krijgt de school een beloning voor van de gemeente via het programma Schoon belonen.
Ook het maken van kapotte knuffels of de papierversnipperaar in de Repair cafés op De Holtbanck en de Prins Bernhardschool viel in de smaak. Kinderen verdrongen zich op De Holtbanck rondom reparateur Ton Schaap om het te kunnen zien.
4 havo leerlingen van Titus Brandsma college uit Velp waren aanwezig als vrijwilliger. Zij begeleiden de kinderen op school en onderweg. Op de Annie M.G. Schmidtschool in Dieren troffen we Merlijn met een schep in de weer in de miezerregen buiten met kinderen van de basisschool en van de praktijkschool. “Hier maken we het schoolplein groen. Leuk om te doen”, zei hij. De regen deerde hem niet, net als de andere kinderen.
Biodiversiteitsonderzoek
Op biologische boerderij De Nieuwenburgt deden de kinderen een biodiversiteitsonderzoekje onder leiding van deskundige Koen Defyn. Ze telden hoeveel plantjes er in een biologisch weiland groeien: veel meer dan in een gangbaar grasland met Engels raaigras. Boer Hans Nieuwenburgt legde uit dat meer soorten misschien minder kilo’s voer betekent, maar dat het voor de gezondheid van de koeien wel belangrijk is. “Ze kiezen de kruiden die ze nodig hebben.”
Wethouder Dorus Klomberg las voor uit het boekje ‘Sem en Saar geven positieve energie’ aan groep 5 van de Rheder Enk en bezocht diverse groepjes kinderen tijdens hun bezigheden. Hij was enthousiast. “Voor de 7 kinder global goals is het belangrijk dat kinderen ervaren wat het inhoudt. Als Global Goals gemeente dragen we dit initiatief dan ook een heel warm hart toe.”
Initiatiefneemster Judy van der Lijke uit Rheden kijkt ook terug op een geslaagde dag op 11 oktober. “Het mooie aan een lokale schooldag is dat er allerlei lokale organisaties en mensen bij betrokken worden. Zo ontstaan nieuwe verbanden als het schoon houden van een wijk of het verder aanpakken van een schoolplein met ouders.” De Anne Frankschool had op 11 oktober een studiedag en deed daarom net als tientallen andere scholen in het hele land mee aan het landelijke programma van de Schooldag van de duurzaamheid op 10 oktober.
Het Repaircafé op De Holtbanck uit Rheden was een succes: veel knuffels, fietsen en zelfs de papierversnipperaar werden gemaakt.