Grijze stoeptegels en een kaal schoolplein, voetballende jongens maken de dienst uit, nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten of zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan. GWW Ingenieurs heeft in Rheden een kleurrijk ontwerp gemaakt, gebaseerd op een vlekkenplan aan de hand van de Global Goals.

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen.

Kinderen kunnen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen. Ook kunnen zij verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte. Zo’n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit.

De provincie Gelderland en de gemeente Rheden ondersteunen deze vergroening van harte, het liefst op basis van zoveel mogelijk de Global Goals!

GG op schoolpleinen

Deel dit nieuwsartikel op